Köp av trä eller laminatgolv
Köp av Heltäck eller Plastmatta

Samla så mycket information som möjligt innan ni kommer till butiken, tex vid köp av plast eller heltäckningsmatta är det en stor fördel om man kan ta med sig en ritning på utrymmet som ska läggas. detta ger oss möjligheten att snabbt och enkelt räkna ut åtgång och pris. Detta behöver inte vara någon "arkitektritning" utan rita upp hur utrymmet ser ut, och skriv ut måtten på alla väggar så fixar vi resten!

Köp av trägolv eller laminatgolv

Innan du går till oss för att köpa golv är det bra att ha vissa saker i bagaget. Det vi behöver här är antalet kvadratmeter , dvs storleken på rummet. Längden gånger bredden är allt som behövs, så räknar vi ut resten. Är det krånliga utrymmen, rita upp en enkel ritning med alla mått utsatta så räknar vi ut resten. Vad har man liggande på golvet idag? Vad finns under själva golvet? Ska vi utföra något underarbete, hur många dörrar, ska det sättas sockellist eller kanske bara kvartstav. Tycker man detta låter krångligt, bäva inte... det är därför vi finns till. Samla så mycket information som möjligt så fixar våra säljare resten. Titta gärna in på någon av våra återförsäljares hemsidor för mer kött på benen.

Köp av Heltäck eller Plastmatta
Köp av avpassad matta

Ska man köpa en matta till soffbordet, kök eller tex matrumsmöblemanget underlättar det givetvis om man har så mycket information som möjligt. Kan man ta med ett färgprov på tex gardin eller sofftyg typ, så så är det betydligt enklare att hitta mattor i butiken som passar i både färg och mönster. Sist men inte minst viktigast är givetvis måttet på mattan, tänk på att de flesta mattor som görs idag bara tillverkas i standardstorlekar, vilket innebär att man ibland får jämka lite på måtten.

Upplysning om risken med migrering vid köp av vinylmatta.

Fläckborttagning skall göras omgående annars kan vissa fläckar "vandra" ner i plasten och ge bestående märken. Detta fenomen kallas "migrering", eller mjukgörarvandring. Även färgade ämnen från vissa gång mattor av plast eller textil, tryck på plastpåsar, betsade möbelben, olika typer av gummihjul och hushållsmaskiners gummifötter, elsladdar av gummi, djuravföring och andra starka färgande ämnen kan ge fläckar som ej går att avlägsna.

Fenomenet uppstår just när plastmaterial möter andra plast eller gummimaterial och det som händer är en kemisk reaktion, där färgen från t ex en tvättmaskins svarta gummifötter vandrar in i golvmattan. Färgförändringen finss alltså inuti mattan och går ej att skrubba bort. Det bästa sättet att komma tillrätta med problemet är att använda möbeltassar eller liknande.

Upplysning om risken med migrering vid köp av vinylmatta.
Köp av avpassad matta

Här hittar du skötselråd till alla golvmaterial

Halkskydd

Skötselråd
MATTFAKTA

Storleksbeteckningar

Inom handeln med mattor förekommer i förenklande syfte storleksbeteckningarna 8/4, 10/4 osv (uttalas åttakvart, tiokvart). Namnen härstamnmar från Tyskland, där den gamla tyska alnen användes speciellt på mattor. En sådan aln är 66,7 cm och en kvart därav 16,7 cm. En 12/4 matta har en bredd av 12 kvart-alnar, dvs 200 cm. Dessutom gäller att längden ska förhålla sig till bredden som 3:2, varav följer att 12/4-mattans längd blir 300 cm.

De sålunda uträknade storlekarna har emellertid fått sina mått justerade uppåt och nedåt för att även passa in med jämnare siffror på metersystemet, och följande mått anses vara de mest förekommande:

8/4 140x200

10/4 170x240

12/4 200x300

16/4 250x350

I detta sammahang förtjänar dock påpekas, att dessa mått ej exakt kunna hållas på grund av olika krympningar på det ingående materialet. Det har även förekommit att vissa utländska och svenska fabrikanter, främst i priskonkurrerande syfte säljer tex 12/4 mattor som håller ca 190x 280 cm, och mindre

042-214150
042-214415
info@bossesmattor.se joacim@bossesmattor.se
Tips & Råd bossesmattor.se
Startsida Tips & Råd


   
Vår facebook sida med lite filmer och annat...
Mattfakta

tips & råd vid köp av mattor och golv